Buster’s Owns guide till äkta Louis Vuitton

Vi är stora fans av Louis Vuitton och vill gärna hjälpa andra att särskilja på äkta och falska Louis Vuitton väskor. Vi har därför satt ihop denna guide för att göra det enklare att vara säker på att väskan du är intresserad av är en äkta Louis Vuitton väska.

 

Modeller & Storlekar

Om den Louis Vuitton väska du tittar på ska kunna ha en rimlig chans att vara äkta kräver det förstås att den vid något tillfälle har tillverkats av Louis Vuitton. Det kan verka självklart men tyvärr går många kunder i fällan och köper en modell eller en storlek som aldrig under Louis Vuittons historia har tillverkats av Louis Vuitton. Enklaste sättet att undvika att bli lurad är naturligtvis att undersöka huruvida exakt den Louis Vuitton väska du är intresserad av har tillverkats i just den modellen, storleken eller materialet. I många fall kan även extremt limiterade utgåvor av en väskmodell vara värd att ifrågasätta givet att priset inte återspeglar detta.

Det är också viktigt att du tittar på de olika detaljerna på Louis Vuitton väskan du tittar på för att vara säker på att de olika detaljerna stämmer överens med hur väskan bör se ut. Exempel på dessa detaljer är vilken typ av foder den ska ha, huruvida den ska ha ”tassar” på undersidan och var en eventuell datumkod ska vara placerad. Det kan även vara värt att undersöka att den datumkod du finner stämmer överens med den tidsperiod väskan tillverkats. Vad gäller exempelvis fodret har det normalt sett sett likadant ut under hela modellens ”liv”. Detta gäller exempelvis Louis Vuittons populära Keepall och dess mindre variant Speedy och det gäller oavsett ålder. Viktigt att tänka på är att det inte är värt att chansa om du märker att detaljerna inte stämmer oavsett om priset är bra. Om priset är för bra för att vara sant är det troligtvis precis så att det är bra för att vara sant.

För att få mer information föreslår vi att du besöker din lokala Louis Vuitton-butik eller går in på Louis Vuittons hemsida.

 

Material

Louis Vuittons tveklöst mest populära material är Monogram Canvas och Damier Canvas. Båda erbjuds i en rad utföranden. Louis Vuittons canvas är belagt med en hinna som gör materialet vattenavvisande och mycket hållbart.

Monogram-mönstret har sitt ursprung redan 1896 och kan vara en faktor i att hjälpa dig avgöra om en Louis Vuitton-väska är äkta eller inte. Louis Vuitton är väldigt noggranna med hur LV monogrammet placeras på väskorna och de flesta av Louis Vuittons modeller ser likadana ut idag som de gjorde när de först introducerades på marknaden (med några få undantag). Själva LV monogrammet är normalt sett symmetriskt från sida till sida på alla Louis Vuitton väskor med monogram. Vad det innebär är att Louis Vuitton väskan ser likadan ut både fram och bak och att monogrammet utgår från väskans mitt. Ytterligare en aspekt av LV monogrammets placering är att monogrammet alltid är regelbundet och inte skuret av handtag, sidor dragkedjor och så vidare.

Louis Vuitton använder oftast ett läder de kallar ”Vachetta” till sina Monogram Canvas väskor och sina Damier Canvas väskor. Vachetta läder är ett naturligt skinn och Vachetta läder oxiderar och mörknar allt eftersom väskan utsätts för ljus och användande. Det är när detta sker som skinnet får den vackra och eftertraktade honungsfärgade färgen. Vachetta läder är känsligt för vatten och kan få vattenmärken om det är blött under en längre tid. Falska Louis Vuitton väskor använder ofta ett behandlat skinn för att försöka efterlikna den färg Louis Vuitton väskor får efter en tid av användande.

Monogram Canvas och Damier Canvas är dock inte de enda material Louis Vuitton använder och har använt på sina väskor. Även materialen så som Epi skinn, Taiga skinn, Nomade skinn med flera är material som är vanliga hos Louis Vuitton. Damier Canvas kommer dessutom i en rad varianter så som Damier Ebene och Damier Azure.

Värt att nämna är dock att oavsett vilket material Louis Vuitton väskan är tillverkad i gäller att Louis Vuitton alltid eftersträvar symmetri i hur placering av logotyper, rutor med mera är placerade på väskan.

 

Detaljer

Sömmar

Louis Vuitton är extremt noggranna med sina sömmar. Detta innebär att alla sömmar och dess placering ser likadana ut på alla modeller av samma typ.. I praktiken visar sig detta genom att sömmarna alltid ska vara jämna och exakt samma antal stygn används alltid på samma placering på samma modeller. Detta är en detalj de som kopierar väskor ofta inte lägger tid och energi på men som kan hjälpa dig att avgöra om en Louis Vuitton väska är äkta eller inte. Den översta sömmen på en Louis Vuitton Keepall där handtaget är fäst har exempelvis alltid fyra stygn oavsett tillverkningsår. Vissa undantag från denna regel finns men i princip stämmer dock alltid denna regel.

Upp och nedvända LV

Många av Louis Vuittons mest populära väskmodeller så som Keepall och Speedy har uppochnedvända LV monogram på ena sidan av väskan. Detta är egentligen inte så konstigt då Louis Vuitton använder sig av ett helt stycke kanvas som går hela vägen från framsidan till baksidan utan några sömmar vilket gör att baksidan följaktligen får upp och ned vända LV logotyper. Detta gäller, som vi nämner ovan, modellerna Keepall, Speedy, Papillion samt en del andra liknande modeller. De flesta monogram väskor är dock sammansatta av ett antal separata kanvasdelar och har därför LV monogrammen upprätta på båda sidor av väskan.

Metalldelar

Denna del av en Louis Vuitton väska är även den värd att undersöka för att säkerställa att väskan är äkta. Vanligtvis är metalldelarna tillverkade i mässing i antingen gul mässing eller en silverfärgad mässing. Lösa hänglås är alltid märkta med LV logotypen på ena sidan och ”LOUIS VUITTON PARIS made in France” på andra sidan. Äldre lås har en något annorlunda utseende där det är en ring runt LV logotypen. Båda varianter har dock en sifferkod på tre siffror ingraverade i botten av låset för att man ska veta vilken nyckel som passar. Detta är framförallt till nytta när du ska köpa ett nytt lås eller när du har en stor samling Louis Vuitton väskor och ska hitta rätt nyckel till ditt lås.

Lappar

En del äldre kopior på Louis Vuitton väskor har skinnlappar fastsatta på utsidan såväl som insidan av väskan som aldrig existerat på de äkta Louis Vuitton väskorna. Det är emellertid värt att poängtera att det finns äkta Louis Vuitton väskor som har lappat av denna typ. Detta gäller speciellt äldre vintage Louis Vuitton väskor som kan ha en rund lapp avsett för att personalisera väskan med sina initialer.

 

Ålder & Tillverkningsland

Louis Vuitton har tillverkat väskor och researtiklar sedan 1894 och har sedan slutet av 70-talet använt sig av datumkoder för att kunna berätta var och när väskan är tillverkad. Datumkoderna är till viss hjälp i att säkerställa att Louis Vuitton väskan är äkta då du kan förvissa dig om att koden är rätt placerad, att den är rätt utformad samt att modellen faktiskt tillverkades det år koden anger. Emellertid kan det vara värt att poängtera att oavsett om alla tre punkter ovan är uppfyllda är det ingen garanti för att väskan är äkta. Det är närmast att betrakta som en av flera punkter att bocka av när du undrar om en Louis Vuitton väska är äkta eller inte.

Frågor om tillverkningsland är en annan fråga som ofta ställs. Tillverkas inte alla Louis Vuitton väskor i Frankrike? Nej så är faktiskt inte fallet. Även om merparten av alla Louis Vuittons väskor tillverkas i Frankrike sedan mer än 25 år tillbaka har de tidigare även tillverkat väskor I USA, Spanien, Tyskland och Italien. Det betyder med andra ord att det inte alls behöver stå “Made in France” för att väskan ska vara äkta och tillverkad av Louis Vuitton.

Du hittar en lista på datumkoder med tillverkningsland samt hur man utläser dessa här.

 

Stämplar, logotyper och typsnitt

Louis Vuitton använder ett mycket specifikt typsnitt på alla sina väskor. Även om det kan vara en utmaning att skilja på äkta och falska stämplar kännetecknas det typsnitt Louis Vuitton använder av nästan perfekt runda ”O” och höga smala ”L”. LOUIS VUITTON skrivs även alltid med versaler (stora bokstäver) precis som vi skrivit det här. Texten ”made in france” är emellertid skrivet i gemener (små bokstäver). Även de som ägnar sig åt att kopiera Louis Vuitton väskor har dock naturligtvis uppmärksammat detta och har blivit bättre på att imitera detta typsnitt.

 

Försäljningskanaler, priser & realisation

Louis Vuitton har en historik som går ända tillbaka till 1854 och har sedan dess arbetat hårt med att bygga sitt varumärke till ett av de mest kända och prestigefyllda i världen. Det är få platser i världen där man inte känner till Louis Vuitton. Ett av många skäl till att de lyckats i detta arbete är att de dels enbart säljer sina produkter i egna butiker, dels att de aldrig har realisation eller anordnar utförsäljningar. Detta är helt klart värt att understryka. Nya varor från Louis Vuitton är ALDRIG på rea eller nedsatta på något vis. Det finns med andra ord ingen mellandagsrea, provutförsäljning eller rabatterad försäljning av andrahandssortering. Det finns med andra ord inte heller någon utförsäljning av förra årets modeller eller liknande. Dels för att Louis Vuittons utbud i stora drag är detsamma från säsong till säsong men i första hand för att det inte ligger i linje med Louis Vuittons strategi.

Vad detta innebär i realiteten är att den enda plats du kan införskaffa nya varor från Louis Vuitton som är äkta är i någon av deras egna fysiska butiker, i deras webbutik eller i någon av de mindre ”shop-in-shop” butikerna du finner i större finare varuhus så som Bloomingdales, Barneys eller Saks då dessa ägs och kontrolleras av Louis Vuitton.

Dessa är alltså de ENDA sätten att köpa nya Louis Vuitton väskor så det är väldigt viktigt att ha i åtanke när du ska köpa en Louis Vuitton väska.

På nätet dyker du ofta på möjligheter att köpa ny Louis Vuitton väskor till kraftigt reducerade priser. Detta är i princip undantagslöst falska Louis Vuitton väskor där innehavarna varit duktiga på att placera sig högt i sökmotorer som Google och Yahoo. Sidorna kan ofta se ganska professionella men har ofta en hel del stavfel och liknande.

När du köper en Louis Vuitton väska från en auktoriserad Louis Vuitton butik av typen vi nämner ovan kommer den ha tags eller lappar men dessa är aldrig fastsatta på själva väskan. Tags och liknande ligger vanligtvis i en ficka eller i ett kuvert där butiken även placerar ditt kvitto. Har väskan plasttags, inplastade handtag och så vidare bör du se upp. Finns dessa med är väskan dessvärre inte äkta.

Av något märkligt skäl har tillverkare av falska Louis Vuitton väskor någon slags förkärlek för att sätta fast saker på väskorna som aldrig skulle finnas på en äkta Louis Vuitton väska.

Ytterligare en sak som är värd att nämna är att även om väskan har alla tillbehör som man kan förvänta sig vid köp av en äkta Louis Vuitton väska så behöver det absolut inte innebära att Louis Vuitton väskan är äkta. Om de kan kopiera en väska kan de naturligtvis även kopiera en förvaringspåse, en shoppingpåse och inte minst ett kvitto. Det är till och med så att de ofta är bättre på att kopiera just tags och kvitton än vad de är på att kopiera själva väskan så ha gärna detta i åtanke så att kvitto och liknande bara en av delarna du tittar närmare på vid köp av en vintage Louis Vuitton väska.

 

The French Company & Vintage

Under en kortare period mellan sent 70-tal och 80-tal producerades en del Louis Vuitton väskor, främst av Monogram Canvas typ, av ett företag som hette ”The French Company”. The French Company var ett produktionsföretag baserat i USA som producerade väskor avsedda för den amerikanska marknaden för att tillgodose den ökade efterfrågan. Dessa väskor har antingen en märkning som berättar att produkten har tillverkats under en speciallicens från Louis Vuitton, har en märkning från ett amerikanskt varuhus eller en ”French Company” tag eller lapp inuti väskan. En väska tillverkad av The French Company kommer inte ha någon datumkod och de ser något annorlunda ut jämfört med de fransktillverkade Louis Vuitton väskorna.

Andra vintage Louis Vuitton väskor kan också ha ett annorlunda utseende jämfört med vad man förväntar sig idag. Ett flertal modeller har även slutat tillverkas och är därför stundtals mycket svåra att få tag på. Precis som ”The French Company” väskor har äldre fransktillverkade Louis Vuitton väskor ofta ett special behandlat skinn som inte ser likadant ut när det åldrats som nyare Louis Vuitton väskor, som vanligtvis är tillverkade med ett obehandlat Vachetta läder men som med tiden får en annan färg.

Äldre Vintage väskor från Louis Vuitton har inte heller alltid dragkedjor med Louis Vuitton eller LV ingraverat utan kan istället ha dragkedjor där det står ”Talon” eller ”Eclair”.